De Stek Kinderboerderij
Kinderboerderij & manege

Paardrijden en verzorgingsles

PAARDRIJLESSEN

Voor mensen met een beperking
Op de Stek worden voornamelijk paardrijactiviteiten gegeven aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking of andere zorgvraag. Er rijden bijna 80 mensen bij ons die extra hulp nodig hebben bij het paardrijden. Iedereen met een beperking kan bij ons rijden en de paarden verzorgen, voor ons is niets te gek. We hebben allerlei methoden om op te stappen zoals bijvoorbeeld de tillift voor rolstoelers of het opstap- perron die je buiten vindt bij de buitenbak. Soms zitten onze vrijwilligers achter de ruiter op het paard om deze te ondersteunen.


Voor mensen zonder een beperking
Omdat er veel vraag is naar activiteiten met paarden voor kinderen zonder beperking en mensen vaak een ‘echte’ manege te groot vinden, zijn wij sinds enige tijd gestart met het aanbieden van paardrij- en verzorgingslessenlessen in zeer kleine groepjes. Dit bleek een groot succes.

Kinderen kunnen deelnemen aan de paardrijlessen vanaf 6 jaar.


De lessen voor kinderen zonder beperking worden uiteraard ook gegeven door een gediplomeerd instructeur of soms een enkele keer door instructie in opleiding.


Onze paardrijlessen worden gegeven in groepjes van maximaal 3 á 4 kinderen. In de lessen wordt vooral aandacht geschonken aan het vertrouwen krijgen in het paard, spelenderwijs leren de kinderen paardrijden. Belangrijk is dat de kinderen plezier hebben en niet bang zijn. Dat is de basis om goed te kunnen gaan paardrijden.
De kinderen leren stappen, draven en ook galop wanneer ze daar aan toe zijn. Om echt goed te kunnen galopperen is onze binnenmanege helaas wat aan de kleine kant. Er wordt dus wel aandacht besteedt aan het leren galopperen, de kinderen die er aan toe zijn leren een paar rondjes galop. De oudere kinderen met meer ervaring kunnen in de buitenmanege ook de galop leren. Soms stromen kinderen om die reden door naar de grotere manege, zij zoeken meer uitdaging. Toch zijn er een flink aantal kinderen die kiezen voor de gezelligheid van een kleine manege en liever bij ons blijven rijden. Zij stromen dan uiteindelijk door naar de 'gevorderde' groepen die geregeld, ook in de winterperiode gebruik maken van onze buitenbak. Wij zijn al jaren bezig om een overkapping te realiseren op onze buitenmanege. Wie weet komt deze droom nog eens uit!

De lessen zijn tevens ideaal voor kinderen die wat angstig zijn, moeite hebben mee te komen in grote groepen, maar ook kinderen met bijvoorbeeld ADHD, Autisme of andere zorgvraag kunnen meerijden in deze lessen.

Voor ons als ‘zorg’ -manege is het financieel bijna niet meer haalbaar om alleen kinderen met een beperking te laten paardrijden. Aangezien dit erg veel begeleiding vraagt, minimaal 3 personen begeleiding per ruiter per half uur, brengen deze lessen voor ons erg weinig op. De opbrengsten van het paardrijden zonder beperking levert tevens een bijdrage aan het paardrijden voor de mensen met een beperking en daarmee het voortbestaan van de manege.


Wat kosten de paardrijlessen?

De kosten van een les zijn € 15,00 voor een half uur paardrijden. Elke maand worden deze lessen geďncasseerd via automatische incasso. Wij werken alleen met abonnementen, het is dus niet mogelijk om losse lessen af te nemen.
De paardrijlessen worden op verschillende dagen gegeven. Zo is er o.a les op de maandagavond, woensdagmiddag en zaterdagochtend. Op de andere dagen overdag, behalve de zondag.
Wanneer het inschrijfformulier bij ons wordt ingeleverd zal de ruiter op de wachtlijst worden geplaatst. Hoe de vordering van de wachtlijst verloopt is lastig te zeggen, maar is zeker korter als op andere grotere maneges. De kinderen hebben het hier naar hun zin en blijven graag bij ons paardrijden. Wanneer je aan de beurt bent om te gaan paardrijden zullen wij uiteraard zsm contact opnemen.

Proefles paardrijden
Wanneer je op de wachtlijst staat wordt je gebeld zodra er plek is. De eerste les geldt dan als proefles.


Verzorgingslessen
Omgang met paarden is een goede manier om met paarden vertrouwd te raken. Maar ook gewoon super leuk om te doen. Daarom geven wij op onze manege verzorgingslessen. Hierin kan men leren hoe om te gaan met het paard, en de verzorging die daarbij hoort. Ze leren het paard te hanteren, poetsen, dagelijkse verzorging, en nog veel meer. We werken in groepjes van 2 of 3 personen. Deze activiteit is alleen mogelijk in abonnementsvorm. De kosten komen dan op € 8,00 per les.


Overige activiteiten op de manege
We hebben nog meer leuke activiteiten met paarden op de manege. Zo hebben we een ponykamp en instructie op de manege, maar ook kabouterochtend voor de allerkleinsten en nog veel meer. Kijk in het overzicht aan de linkerkant wat er nog meer te doen is en volg ons op facebook.

Vrijwilligers
Voor de paardrijlessen en voerdiensten zijn wij altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers! Je kunt meehelpen tijdens de paardrijlessen, paarden klaarmaken voor de lessen, de paarden verzorgen of in het weekend zelfstandig een paarden voerdienst draaien. Lees meer over vrijwilligerswerk

Instructeurs
Wij zoeken altijd wel instructeurs die in het bezit zijn van minimaal een basis instructie diploma voor het geven van de paardrijlessen of fpg diploma. Je kunt een brief inclusief CV mailen naar onderstaand mailadres.

Wil je meer weten over een van deze activiteiten dan kun je een mail sturen naar: manegedestek@triade-flevoland.nl